Celebrem l’aniversari de L’Amanidor de La Creu de Barberà
- En aquest primer any, dotze alumnes del PFI d’Hoteleria de l’Escola d’Educació Especial Xaloc han realitzat la seva estada de pràctiques a L’Amanidor, dels quals quatre formen part de la plantilla a Sabadell
- L’activitat va iniciar-se amb el servei de cafeteria i menjador al Casal Cívic i Comunitari de Sabadell – Creu de Barberà, però ja ofereix càterings, té una gamma de plats preparats i ha obert un segon Amanidor a Castellar del Vallès
El primer espai gastronòmic inclusiu de Sabadell, L’Amanidor, celebra el seu primer aniversari. Actualment, ofereix una oportunitat laboral a quatre persones amb diversitat funcional, un equip que es completa amb cinc professionals del món de la restauració, gràcies a l’impuls i a la subvenció del Departament d’Empresa i Treball, i al finançament 100% pel fons React-UE com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de la Covid-19.
El conveni que va signar CIPO amb Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, a finals del 2021, va permetre donar forma al projecte que la cooperativa i l’Escola d’Educació Especial Xaloc feia anys que tenien sobre la taula. El ritme i les exigents dinàmiques del món de la restauració dificulten la incorporació del col·lectiu al mercat laboral ordinari i, per donar resposta a aquesta situació, “calia crear un espai de pràctiques i de treball protegit, perquè poguessin treballar d’allò que ells i elles han estudiat, d’allò que han triat”, explica Joan Madaula, president de CIPO. Fins ara, dotze estudiants del PFI d’Auxiliar d’Hoteleria de l’Escola, d’entre 17 i 21 anys, han fet les pràctiques a L’Amanidor, quatre dels quals van finalitzar-les al juliol amb un contracte laboral.
Inclusió laboral i social
De dilluns a divendres, L’Amanidor ofereix servei de cafeteria i restaurant tant a socis i sòcies del Casal com al públic general. Avui dia, se serveixen una mitjana de trenta-cinc menús diaris, una xifra que ha anat fluctuant al llarg de l’any, però que sembla haver-se estabilitzat: “Hem consolidat una clientela fixa i un ambient molt familiar al menjador”, concreta Joan Colomé, responsable del projecte.
Hi ha diversos casos d’èxit pel que fa al concepte de menjador socialitzador que proposa el Departament, no només pels casos d’inclusió laboral, sinó per la creació d’un espai comunitari per a la gent gran: “Hem vist algunes persones que han començat a sortir de casa per venir a dinar i han passat d’asseure’s soles a taula a crear un grup i vincles amb tothom qui treballem aquí”, detalla Colomé. A més, durant el 2022, amb la finalitat de dinamitzar el barri i de formar part de l’acció comunitària, CIPO ha col·laborat en la programació cultural i lúdica del Casal, organitzant un concert d’òpera i una actuació de màgia, a més d’encarregar-se dels dinars especials per a socis i sòcies.
Més enllà de La Creu de Barberà
Amb l’objectiu de trobar la sostenibilitat de projecte, al llarg del 2022, L’Amanidor ha diversificat la seva activitat:
- Servei de menjador a CIPO. Des de L’Amanidor, es cuinen, es transporten a CIPO i es serveixen una vuitantena de menús per a treballadors/es i usuaris/es de CIPO.
- Línia de productes de quinta gamma. Són plats preparats, que només requereixen escalfament previ, a la venda a l’establiment Casa Mató, a Sabadell.
- Càterings per a empreses, entitats i institucions. S’han realitzat uns vint-i-cinc de càterings: des d’entrepans fins a showcooking de paella o un pica-pica més sofisticat, en aquest any.
Un punt d’inflexió del projecte va ser el seu aterratge a Castellar del Vallès, el setembre del 2022, gràcies al conveni signat amb l’Associació de la Germandat de Jubilats i Pensionistes de Castellar del Vallès i Sant Feliu del Racó, amb el suport de l’Ajuntament de Castellar. Obria les portes, així, L’Amanidor del Casal Catalunya, que actualment compta també amb un equip inclusiu format per tres persones.
No s'ha publicat cap comentari.