CIPO reivindica un Sant Jordi més inclusiu

CIPO reivindica un Sant Jordi més inclusiu

L’entitat sabadellenca se suma a la crida que fa Dincat per recordar la importància de fomentar l’accessibilitat cognitiva

Moltes persones amb discapacitat intel·lectual veuen vulnerat el seu dret a la cultura i la informació perquè no poden entendre la major part de llibres i documents

CIPO se suma a la reivindicació d’una diada de Sant Jordi més inclusiva engegada per Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya. El manifest publicat vol donar visibilitat a la realitat que viuen milers de persones amb discapacitat intel·lectual, les quals veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació, perquè no poden entendre la major part dels llibres i documents. És per això que s’insta a l’administració pública i al sector cultural a fomentar l’accessibilitat cognitiva i a impulsar la lectura fàcil (LF), un sistema de creació i adaptació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre.

Segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, malgrat que l’Estat espanyol és el segon país amb més llibres publicats en LF, el 2020, tan sols es van publicar 25 títols. Precisament, una de les demandes del sector és que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat i apostin per l’edició i la publicació de llibres en aquest format, de la mateixa manera que biblioteques i llibreries tinguin a disposició llibres en LF. D’aquesta manera, es contribuiria a solucionar una de les principals problemàtiques a les quals s’afronten les persones amb discapacitat intel·lectual: moltes vegades es veuen obligades a llegir llibres i contes infantils o clàssics de la literatura per la manca de publicacions de novel·les actuals en LF. Aquest fet demostra, una vegada més, el desconeixement del col·lectiu, ja que no es té en compte que les persones adultes amb discapacitat intel·lectual volen gaudir de novel·les d’actualitat i d’acord amb la seva edat.

210420_CIPO Club de lecturaDes del 2013, CIPO té en marxa un Club de lectura fàcil setmanal, amb la col·laboració de la Biblioteca del Nord, on una desena de persones usuàries del Centre Ocupacional es reuneixen per llegir i comentar un llibre en LF. “Si ja és difícil trobar llibres que puguin agradar tothom, encara ho és més si han de ser de lectura fàcil”, comenta Zaida Rodenas, dinamitzadora del Club. Actualment, llegeixen una versió de Núria Martí Constans de la mítica novel·la de Jules Verne Viaje al Centro de la Tierra. “Tot i que les persones que formen part del Club gaudeixen de la lectura, no hi tenen un fàcil accés més enllà del Club. De fet, entre els objectius de l’activitat, a més de millorar la comprensió lectora o l’expressió oral, hi ha precisament l’autodeterminació, és a dir, la capacitat d’opinar i decidir, una capacitat que se’ls nega des d’un primer moment, perquè poques vegades poden triar què volen llegir”, afegeix Rodenas.

La iniciativa pot seguir-se a les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiInclusiu.

No s'ha publicat cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptat l'Avís Legal.