CIPO se suma a la campanya #STOPLlistesEspera
• La campanya denuncia les llistes d’espera a les quals han de fer front persones amb discapacitat per accedir a un habitatge digne.
• Hi ha 29 persones vinculades a CIPO que han presentat sol·licituds de serveis residencials, algunes d’elles, fa més d’una dècada.
• CIPO instal·larà un punt de difusió al vestíbul de l’estació de FGC demà divendres, 3 de desembre, al matí.
Demà, 3 de desembre, se celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat. Enguany, CIPO se suma a la campanya #STOPLlistesEspera, impulsada per Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya. L’objectiu és denunciar les llistes d’espera a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris i als serveis d’atenció diürna, així com reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent.
Segons dades d’octubre d’aquest any, hi ha 29 persones vinculades a l’entitat que han presentat la sol·licitud per poder accedir a algun tipus de servei residencial. Alguns casos es troben en llista d’espera des del 2009, és a dir, des de fa més de deu anys. “La concertació de més places a les nostres llars residències és el primer pas d’un llarg camí per poder garantir els drets de les persones amb discapacitat. L’accés a l’habitatge és imprescindible, perquè puguin triar com serà el seu projecte de vida, com i on volen viure”, explica Mónica Garcia, directora tècnica de les llars residència de CIPO. Actualment, CIPO disposa de dues llars residència a Sabadell, Pascual-Tula i Parc Central. De les seves 32 places, només 27 són concertades per la Generalitat.
En l’actualitat, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys. En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu. D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi. Tampoc podem passar per alt la delicada situació dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç. Les famílies amb un infant amb especials necessitats, d’una banda, cada cop han d’esperar més temps per accedir a una primera visita i, d’altra banda, cada vegada compten amb menys hores d’atenció, en una franja d’edat on una ràpida resposta és essencial.
El 3 de desembre, CIPO surt al carrer
Demà, gràcies a la col·laboració entre Dincat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, CIPO instal·larà un punt de difusió al vestíbul de l’estació de Sabadell Plaça Major. Durant tot el matí, de 10 h a 14 h, persones usuàries del Centre Ocupacional de CIPO, professionals dels diferents departaments i treballadors/es del Centre Especial de Treball informaran els i les viatgeres de la tasca de l’entitat i tindran a la venda alguns productes nadalencs elaborats als tallers d’artesania de l’entitat.
D’altra banda, a les 12 h, el president de CIPO, Joan Madaula, i la directora tècnica del Centre Ocupacional, Aurora Piguillem, assistiran a l’acte institucional de Som Capaços, a l’Ajuntament de Sabadell. S’hi presentarà el manifest Som Capaços 2021, en el qual ha participat l’entitat.
Què demana #STOPLlistesEspera?
Fa anys que Dincat reclama posar fi amb urgència a aquesta situació que, no només es manté en el temps, sinó que va en augment a mesura que passen els mesos. Davant aquesta situació, que en cap cas ens defineix com una societat inclusiva, compromesa i responsable, Dincat posa damunt la taula un seguit de reclamacions:
- Que el Govern es comprometi de forma clara i vinculant a posar fi a les llargues llistes d’espera per accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris o a un servei d’atenció diürna pel nostre col·lectiu.
- Aprovar un nou Pacte Nacional per a l’Habitatge que tingui en compte les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual.
- La concertació urgent de les corresponents places públiques que actualment són buides, mentre les persones s’acumulen a la llista d’espera. No més places sense persones i persones sense places.
- Posar en marxa un pla d’inversions per tal de concertar noves places i nous serveis d’habitatge, ja sigui en una residència, una llar-residència, o de suport a la pròpia llar, i activar un pla per facilitar l’accés al dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual.
- Posar a l’abast de les entitats i associacions de familiars que estan disposades a contribuir a crear nous recursos i places, la informació i facilitats necessàries per poder-los dur a terme.
- Modificar la normativa i criteris d’accés a l’habitatge tenint en compte les característiques del col·lectiu, així com el vincle amb l’entorn habitual de les persones i famílies.
- Definir i donar a conèixer amb transparència el pla d’acció entorn la saturació dels serveis d’habitatge amb suport, i establir un procediment clar perquè les persones i familiars comptin amb una previsió de la data i ubicació de la plaça assignable.
- Creació d’un canal de comunicació directa i eficient entre l’administració i les famílies, amb l’objectiu que aquestes estiguin acompanyades en tot el procés d’assignació de places i puguin rebre un assessorament continuo per resoldre els dubtes o incidències que puguin esdevenir.
- Incrementar els recursos destinats al servei d’atenció precoç, per a poder augmentar les hores d’atenció a cada infant d’acord amb les seves necessitats.
- L’impuls de més programes de Suport a la Vida Independent i l’Autonomia Personal, invertint en serveis com el Suport a la pròpia Llar o l’Assistent Personal, que porten anys en procés de desenvolupament i permetrien a les persones amb discapacitat intel·lectual que ho desitgin poder independitzar-se i viure de forma inclusiva i en comunitat.
- Promoure i ampliar el parc d’habitatges de protecció social, establint un percentatge destinat a persones amb discapacitat intel·lectual, així com ja es fa amb les persones amb mobilitat reduïda, per promoure la vida independent d’aquestes persones.
- Posar en marxa campanyes de sensibilització i conscienciació de la ciutadania per promoure la vida en comunitat i la relació amb l’entorn de les persones amb discapacitat intel·lectual.
- La creació urgent d’una taula de treball amb la participació d’entitats i famílies del sector per poder fer front a aquesta problemàtica i garantir que es posin en marxa els mecanismes adequats que assegurin un accés digne a l’habitatge.
Dincat reunirà demà, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, famílies, entitats i professionals del sector per fer visible la seva inquietud en l’acte principal de la campanya #STOPLlistesEspera.