CIPO se suma a la campanya #STOPLlistesEspera

CIPO se suma a la campanya #STOPLlistesEspera

• La campanya denuncia les llistes d’espera a les quals han de fer front persones amb discapacitat per accedir a un habitatge digne.

• Hi ha 29 persones vinculades a CIPO que han presentat sol·licituds de serveis residencials, algunes d’elles, fa més d’una dècada.

• CIPO instal·larà un punt de difusió al vestíbul de l’estació de FGC demà divendres, 3 de desembre, al matí.

Demà, 3 de desembre, se celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat. Enguany, CIPO se suma a la campanya #STOPLlistesEspera, impulsada per Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya. L’objectiu és denunciar les llistes d’espera a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris i als serveis d’atenció diürna, així com reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent.

Segons dades d’octubre d’aquest any, hi ha 29 persones vinculades a l’entitat que han presentat la sol·licitud per poder accedir a algun tipus de servei residencial. Alguns casos es troben en llista d’espera des del 2009, és a dir, des de fa més de deu anys. “La concertació de més places a les nostres llars residències és el primer pas d’un llarg camí per poder garantir els drets de les persones amb discapacitat. L’accés a l’habitatge és imprescindible, perquè puguin triar com serà el seu projecte de vida, com i on volen viure”, explica Mónica Garcia, directora tècnica de les llars residència de CIPO. Actualment, CIPO disposa de dues llars residència a Sabadell, Pascual-Tula i Parc Central. De les seves 32 places, només 27 són concertades per la Generalitat.

En l’actualitat, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys. En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu. D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi. Tampoc podem passar per alt la delicada situació dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç. Les famílies amb un infant amb especials necessitats, d’una banda, cada cop han d’esperar més temps per accedir a una primera visita i, d’altra banda, cada vegada compten amb menys hores d’atenció, en una franja d’edat on una ràpida resposta és essencial.

Foto d'un usuari del Centre Ocupacional ensenyant una xapa que diu "La discapacitat neix en la mirada dels altres"

El 3 de desembre, CIPO surt al carrer
Demà, gràcies a la col·laboració entre Dincat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, CIPO instal·larà un punt de difusió al vestíbul de l’estació de Sabadell Plaça Major. Durant tot el matí, de 10 h a 14 h, persones usuàries del Centre Ocupacional de CIPO, professionals dels diferents departaments i treballadors/es del Centre Especial de Treball informaran els i les viatgeres de la tasca de l’entitat i tindran a la venda alguns productes nadalencs elaborats als tallers d’artesania de l’entitat.
D’altra banda, a les 12 h, el president de CIPO, Joan Madaula, i la directora tècnica del Centre Ocupacional, Aurora Piguillem, assistiran a l’acte institucional de Som Capaços, a l’Ajuntament de Sabadell. S’hi presentarà el manifest Som Capaços 2021, en el qual ha participat l’entitat.

 

Què demana #STOPLlistesEspera?
Fa anys que Dincat reclama posar fi amb urgència a aquesta situació que, no només es manté en el temps, sinó que va en augment a mesura que passen els mesos. Davant aquesta situació, que en cap cas ens defineix com una societat inclusiva, compromesa i responsable, Dincat posa damunt la taula un seguit de reclamacions:

 • Que el Govern es comprometi de forma clara i vinculant a posar fi a les llargues llistes d’espera per accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris o a un servei d’atenció diürna pel nostre col·lectiu.
 • Aprovar un nou Pacte Nacional per a l’Habitatge que tingui en compte les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual.
 • La concertació urgent de les corresponents places públiques que actualment són buides, mentre les persones s’acumulen a la llista d’espera. No més places sense persones i persones sense places.
 • Posar en marxa un pla d’inversions per tal de concertar noves places i nous serveis d’habitatge, ja sigui en una residència, una llar-residència, o de suport a la pròpia llar, i activar un pla per facilitar l’accés al dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual.
 • Posar a l’abast de les entitats i associacions de familiars que estan disposades a contribuir a crear nous recursos i places, la informació i facilitats necessàries per poder-los dur a terme.
 • Modificar la normativa i criteris d’accés a l’habitatge tenint en compte les característiques del col·lectiu, així com el vincle amb l’entorn habitual de les persones i famílies.
 • Definir i donar a conèixer amb transparència el pla d’acció entorn la saturació dels serveis d’habitatge amb suport, i establir un procediment clar perquè les persones i familiars comptin amb una previsió de la data i ubicació de la plaça assignable.
 • Creació d’un canal de comunicació directa i eficient entre l’administració i les famílies, amb l’objectiu que aquestes estiguin acompanyades en tot el procés d’assignació de places i puguin rebre un assessorament continuo per resoldre els dubtes o incidències que puguin esdevenir.
 • Incrementar els recursos destinats al servei d’atenció precoç, per a poder augmentar les hores d’atenció a cada infant d’acord amb les seves necessitats.
 • L’impuls de més programes de Suport a la Vida Independent i l’Autonomia Personal, invertint en serveis com el Suport a la pròpia Llar o l’Assistent Personal, que porten anys en procés de desenvolupament i permetrien a les persones amb discapacitat intel·lectual que ho desitgin poder independitzar-se i viure de forma inclusiva i en comunitat.
 • Promoure i ampliar el parc d’habitatges de protecció social, establint un percentatge destinat a persones amb discapacitat intel·lectual, així com ja es fa amb les persones amb mobilitat reduïda, per promoure la vida independent d’aquestes persones.
 • Posar en marxa campanyes de sensibilització i conscienciació de la ciutadania per promoure la vida en comunitat i la relació amb l’entorn de les persones amb discapacitat intel·lectual.
 • La creació urgent d’una taula de treball amb la participació d’entitats i famílies del sector per poder fer front a aquesta problemàtica i garantir que es posin en marxa els mecanismes adequats que assegurin un accés digne a l’habitatge.

Dincat reunirà demà, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, famílies, entitats i professionals del sector per fer visible la seva inquietud en l’acte principal de la campanya #STOPLlistesEspera.