CIPO 4651, el nou projecte d’arts escèniques de CIPO a l’Estruch

CIPO 4651, el nou projecte d’arts escèniques de CIPO a l’Estruch

  • L’espectacle CIPO 4651 combinarà el teatre, el circ i la dansa, es presentarà a l’Estruch el 12 i 13 de juliol, a les 19 h
  • L’objectiu és fomentar l’expressió artística i les arts a CIPO i donar visibilitat al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual en el panorama cultural local

 El 12 i 13 de juliol, CIPO presentarà CIPO 4651, el resultat d’un procés de creació artística comunitària que va posar en marxa l’entitat fa unes setmanes. Nou persones ateses al Centre Ocupacional i dues educadores pujaran a l’escenari de l’Estruch per oferir dues funcions del muntatge que estan preparant sota la direcció de Jordi Cortés, Gloria José, Dela i Tona Punsola, artistes vinculats als col·lectius Liant la Troca, de dansa, i la Crispeta, de circ.

“L’objectiu principal del projecte és fomentar l’art, la cultura i l’expressió artística entre les persones ateses a CIPO, com una eina per potenciar el seu desenvolupament i millorar el seu benestar emocional”, explica Marta Campos, codirectora del Centre Ocupacional. A més, el projecte pretén anar més enllà i contribuir a normalitzar la presència de persones amb discapacitat intel·lectual en el panorama artístic, gràcies a la incorporació d’aquest espectacle en la programació cultural de la ciutat, sobretot, tenint en compte que enguany Sabadell és capital de la cultura catalana.

“Volem que siguin els i les protagonistes, perquè no molt sovint tenen l’oportunitat de participar en un espectacle amb professionals del sector”, afegeix Campos. De fet, la proposta va ser molt ben rebuda pel grup de direcció de l’espectacle, que reconeixen la peculiaritat del projecte: “Apostar al 100% per una creació com aquesta, amb un treball intensiu de sis mesos, no sol passar”, explica Dela, un dels directors.

Un procés creatiu molt viu

Per fer la tria de les persones participants, tots els usuaris i usuàries que van voler van poder presentar-se al càsting que es va organitzar a la biblioteca del Nord. Jordi Cortés, director de CIPO 4651, assegura que es van deixar sorprendre durant la sessió: “No buscàvem res, perquè no els coneixíem. Només buscàvem persones amb ganes de provar coses noves i que fossin obertes de ment, curioses i amb ganes de jugar”. El grup seleccionat és una aposta clara per la diversitat, tant pel que fa al gènere, a la complexitat física o a les edats dels integrants.

Durant els gairebé dos mesos d’assajos, iniciats el 19 de gener, s’ha fet un procés d’investigació i de joc que ha permès, d’una banda, descobrir com es mou cadascuna de les persones participants i, de l’altra, que agafessin la confiança i la complicitat com a grup i amb ells mateixos.

Tot i que el procés creatiu encara està obert, la proposta final combinarà el teatre, la dansa i el circ sota una única temàtica: l’equilibri. “Treballarem l’equilibri, el desequilibri, la cerca del balanç, el balanceig, els punts de suport… tant individualment o en grup, amb objectes o amb els cossos”, explica Cortés. Aquest concepte d’equilibri, que tant es treballa al circ, també va molt lligat als límits, segons Dela: “Explorarem també què són els límits, què fem amb ells, què et limita fora, què et limites tu, què fas quan et trobes un límit: mires, marxes, el saltes, et poses a sobre…”.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, que cedeix l’Estruch com a espai d’assaig i el seu personal tècnic, i dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que donen suport amb els desplaçaments per poder atendre als assajos.


FITXA ARTÍSTICA
Direcció: Jordi Cortés, Gloria José, Dela i Tona Punsola
Intèrprets: Margarita Almirall, Joel De Arriba, Joan Guirao, Genis Jiménez, Marc Petrocca, Lidia Rodríguez, Juan Pedro Soler, Joan Vidal, Josefa Villarán, Myriam Cobos i Miriam Juárez.
Producció: CIPO
Il·luminació/so: Estruch
Funcions: 12 i 13 de juliol, a les 19 h.
Preu: 10 € (venda d’entrades a sabadellcultura.koobin.cat)
Hi col·laboren: Ajuntament de Sabadell i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

No s'ha publicat cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *