Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, un dia per visibilitzar les persones LGTBI amb discapacitat intel·lectual

Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, un dia per visibilitzar les persones LGTBI amb discapacitat intel·lectual

El pròxim 17 de maig, se celebra el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia. CIPO ha volgut sumar-se a la celebració d’aquesta efemèride amb una activitat que implicarà la participació del personal i les persones usuàries del Centre Ocupacional.

Durant tot el matí, es pintaran diversos bancs del recinte amb els colors de la bandera LGTBI. Carles Saiz, agent d’Igualtat, explica que l’objectiu d’aquesta acció és donar visibilitat al col·lectiu LGTBI i mostrar el compromís de l’entitat amb la lluita contra la seva discriminació i amb la defensa dels seus drets. “CIPO és un espai de tolerància 0 quant a discriminacions i, pintant aquests bancs, volem que tothom vegi que som un entorn segur en el qual tothom pot expressar lliurement la seva sexualitat i la seva identitat sexual o de gènere”, explica. Aquesta activitat forma part de les accions emmarcades dins el Pla d’Igualtat de CIPO, que, entre d’altres, té com a objectiu la promoció de la diversitat sexual i de gènere entre tota la plantilla.

Juntament amb el racisme i la xenofòbia, l’orientació sexual i de gènere i la discapacitat són els principals motius de discriminació, per exemple, en ciutats com Barcelona*. És per això que es parla d’una doble discriminació en el cas de persones amb discapacitat intel·lectual que també formen part del col·lectiu LGTBI. “Podríem dir, fins i tot, que hi ha una tercera barrera: si la sexualitat de les persones amb discapacitat intel·lectual ja és, en molts casos, un tabú, imagineu-vos si aquesta no és hetero normativa”, comenta Saiz.

Des del Centre Ocupacional, s’està elaborant una gama de productes d’artesania que inclou els colors de la bandera LGTBI en el seu disseny (imants, xapes, espelmes, llibretes, etc.) com una altra forma de donar visibilitat al col·lectiu entre les persones usuàries. A les llars residències també es portaran a terme activitats complementàries, com ara la creació col·lectiva d’un mural commemoratiu.

També s’ha organitzat una formació específica per a l’equip d’educadors/es en la Jornada de formació 2021, el 14 de maig: Bones pràctiques en l’atenció i suports en sexo afectivitat per a persones amb discapacitat intel·lectual, evitar problemes de comprensió i oferir un tractament òptim.

Des del 2017, CIPO compta amb una Comissió de salut sexual i afectiva, l’objectiu principal de la qual és atendre la dimensió afectiva i sexual de les persones amb discapacitat intel·lectual que atén l’entitat. A més, també ofereix informació i acompanyament a les famílies.

* Segons l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2019.

No s'ha publicat cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *