Sabadell tindrà un equipament comunitari especialitzat en l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual en procés d’envelliment

Sabadell tindrà un equipament comunitari especialitzat en l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual en procés d’envelliment

• El nou equipament, fruit de la col·laboració publicoprivada entre la Fundació Barnola, CIPO i l’Ajuntament de Sabadell, es construirà a Can Gambús i ajudarà a reduir la llarga llista d’espera de serveis residencials a la comarca.

• El centre neix amb una clara visió comunitària, amb espais i serveis oberts a la ciutadania que fomentin la cohesió i la inclusió social del barri.

Sabadell comptarà amb el primer centre d’atenció integral per a persones amb discapacitat intel·lectual en procés d’envelliment al Vallès Occidental. El nou equipament es construirà a la zona de Can Gambús, fruit d’una col·laboració pionera entre la Fundació Barnola Vallribera, l’entitat social CIPO i l’Ajuntament de Sabadell. El projecte ha fet un pas decisiu amb l’aprovació provisional, al ple municipal de maig, del pla especial urbanístic que permet assignar l’ús d’equipament comunitari a la parcel·la on es construirà el centre.

L’Ajuntament de Sabadell cedeix la parcel·la on s’ubicarà el centre. “Treballem per una ciutat bonica, segura i amb oportunitats i avui parlem de donar oportunitats i que aquestes siguin per a tothom”, ha comentat Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, en la roda de premsa de presentació del projecte, que també ha explicat: “Aquest projecte posa les persones al centre, dona resposta a una necessitat i és una mostra de com som capaços de posar-nos tots d’acord, el fruit d’aquest esforç”.

La Fundació Barnola Vallribera, que, segons ha explicat el seu president, Joan Manau, volia invertir en un projecte necessari per la ciutat i oferir un servei directe des de la Fundació, es farà càrrec de la inversió inicial. El cost total de l’equipament es valora en uns 4,5 milions d’euros. CIPO, entitat amb una trajectòria de gairebé seixanta anys al costat de les persones amb discapacitat intel·lectual, gestionarà els serveis del centre i treballarà per consolidar-lo com a referent d’innovació i qualitat en l’atenció a aquest col·lectiu.

El nou centre neix com un model de col·laboració publicoprivada exemplar i com una aposta decidida per una atenció social de qualitat centrada en la persona, integradora i oberta a tota la comunitat. La Fundació Barnola i CIPO tenen la intenció d’iniciar les obres a finals de 2025 i posar en funcionament el primer mòdul durant el primer semestre de 2027.

El projecte, que també dona resposta a la gran demanda de places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual, no només cobreix una mancança existent d’atenció especialitzada sinó que anticipa els reptes de futur: gairebé la meitat de les persones ateses actualment per CIPO tenen més de 50 anys, i l’envelliment progressiu d’aquestes persones demana solucions adaptades i dignes.

 

Un nou model en l’atenció a l’envelliment

El nou recurs donarà resposta a una necessitat social urgent: l’envelliment prematur de moltes persones amb discapacitat intel·lectual, sovint amb necessitats específiques d’atenció i acompanyament. Aquest equipament neix amb la voluntat de garantir una vida digna, segura i activa a les persones que han arribat a una etapa vital en la qual requereixen suports més intensos i especialitzats.

L’envelliment de la població amb discapacitat intel·lectual és una realitat que fins fa poc no s’havia contemplat de manera adequada, ni des de l’àmbit social ni des de l’administratiu. No existeixen llars o residències específiques per a persones amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada que es facin grans, alhora que els centres ocupacionals tenen un límit d’edat de 65 anys, sense tenir en compte l’increment de l’esperança de vida de la població amb discapacitat. “Volem evitar que les persones que atenem hagin de patir canvis de servei pel simple fet de fer-se grans, perquè cada canvi representa un trasbals important, tant per a elles com per a les seves famílies”, explica Joan Madaula, president de l’entitat. L’objectiu és generar un model assistencial adaptat que eviti canvis innecessaris de recurs, garanteixi estabilitat i ofereixi un entorn proper, digne i continuat fins al final de la vida.

 

Una resposta a l’emergència de places residencials

Aquest nou equipament també pretén donar resposta a una necessitat creixent de places residencials i de serveis ocupacionals adaptats. De fet, al Vallès Occidental hi ha actualment més de 460 persones en llista d’espera per accedir a una plaça residencial per a persones amb discapacitat, convertint-la en la comarca amb més demanda de tota Catalunya. Aquest centre contribuirà a reduir aquest col·lapse i oferirà un espai adaptat, amb un model d’atenció continuada i especialitzada a la ciutat.

 

Un centre obert i arrelat a la comunitat

Amb una superfície prevista de 2.800 m², l’equipament tindrà capacitat per a 48 persones tant a l’espai residencial, organitzat en tres construccions independents amb dues unitats de convivència per a vuit persones cadascuna, com al Centre Ocupacional. Aquests dos serveis estaran ubicats en una mateixa parcel·la, però amb espais diferenciats i adaptats a les necessitats específiques de cadascun d’ells. També inclourà serveis auxiliars com cuina i bugaderia, i espais comuns polivalents. A més, la intenció és crear espais per a serveis de salut (fisioteràpia, podologia, psicologia) i sales per a activitats obertes a la ciutadania, consolidant un projecte amb clara vocació de connexió amb l’entorn.

D’aquesta manera, a més de l’atenció integral, el centre vol esdevenir un equipament de ciutat i de barri, obert i arrelat al territori, amb una clara voluntat de contribuir al benestar col·lectiu i a la cohesió social, i afavorir la inclusió i la convivència. “Treballarem perquè no només sigui un recurs assistencial, sinó també un motor de transformació comunitària que impulsi una ciutat més inclusiva, solidària i preparada per afrontar l’envelliment de la població amb discapacitat intel·lectual”, destaca Madaula.

D’aquesta manera, a més de l’atenció integral, el centre vol esdevenir un equipament de ciutat i de barri, obert i arrelat al territori, amb una clara voluntat de contribuir al benestar col·lectiu i a la cohesió social, i afavorir la inclusió i la convivència. “Treballarem perquè no només sigui un recurs assistencial, sinó també un motor de transformació comunitària que impulsi una ciutat més inclusiva, solidària i preparada per afrontar l’envelliment de la població amb discapacitat intel·lectual”, destaca Madaula.