Sabadell, sense places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual

Sabadell, sense places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual

  • Amb la recent concertació de places per part de la Generalitat a les llars residència de CIPO, Sabadell es queda sense places residencials disponibles
  • CIPO i Atendis no disposen dels recursos necessaris per a crear més places i reclamen un major compromís de l’administració per a aconseguir finançament

A Sabadell, s’ha penjat el cartell de complet als centres residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual (DI). La Generalitat de Catalunya ha sumat les cinc places que encara restaven sense concert social a les llars residència de CIPO a l’última provisió de places de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, en l’àmbit de les persones amb discapacitat.

La cooperativa ha celebrat aquesta concertació, que arriba després de quatre anys, però que ha deixat al descobert una altra problemàtica a la ciutat: la manca de places residencials per al col·lectiu. CIPO i la Fundació Atendis són les úniques entitats que ofereixen aquest tipus de servei i estan al límit de la seva capacitat. Ambdues entitats gestionen sis centres residencials: quatre, Atendis, amb un total de 145 places, i dos, CIPO, amb 32. Avui dia, les 177 places estan ocupades.

“Hem tocat sostre: no podem créixer més perquè ja no tenim més places a oferir i això vol dir que a hores d’ara, i potser en els pròxims anys, cap persona amb DI podrà accedir a un centre residencial a la ciutat excepte si es genera alguna baixa”, lamenta Joan Madaula, president de CIPO. Montse Estrada, gerent d’Atendis, assegura que les vacants es cobreixen molt ràpidament. Un exemple clar seria l’última ampliació dels seus serveis residencials, el 2011, amb la creació del Centre Aral: “Aquest centre va ser tot un encert i va demostrar que hi havia una necessitat, ja que les trenta places es van cobrir gairebé immediatament i encara hi ha més demanda”, explica Estrada.

Amb la concertació també ha desaparegut el programa Respir de CIPO a la ciutat, pel fet que les places que s’hi destinaven seran cobertes per residents permanents. “Amb la concertació de totes les places, contribuïm a reduir la llarga llista d’espera. Som conscients que perdem un recurs i tot allò que implica, però només així podem començar a revertir la situació que viuen els serveis residencials a tot Catalunya i també a CIPO, on hi ha persones que esperen una plaça des de fa anys”, declara Mónica García, directora tècnica de les llars residència de CIPO. Ara, les famílies hauran de cercar aquest recurs o places privades a altres municipis.

No hi ha places per concertar

El 2021, a Catalunya, hi havia 3.381 persones amb DI a les llistes d’espera per accedir a un servei residencial, segons dades de Dincat extretes del Portal de Transparència de la Generalitat de Catalunya. La llar residència és el recurs amb més places sol·licitades i no concedides (2.305), seguit del centre residencial (1.076 persones).

Al Vallès Occidental, la tendència es repeteix, ja que hi ha 260 persones amb DI en llista d’espera per accedir a una llar residència i 139, a un centre residencial. Algunes d’elles, amb suport extens i trastorn de conducta, perfil que atén Atendis al Centre Aral, poden arribar a esperar fins a set anys.

La forma actual de contractació de places no actua de manera coordinada entre les necessitats de les persones, les entitats socials del territori i la Generalitat de Catalunya. Les entitats no poden crear noves places en l’àmbit d’infraestructura ja que el model de concert social actual no els garanteix el finançament prèviament. Aquesta situació fa que, en aquests moments, ni CIPO ni Atendis puguin concórrer en futures convocatòries de provisió de places públiques als seus centres residencials, perquè la seva totalitat ja està concertada, tot i la gran demanda que encara queda sense cobrir.

Nous recursos per a nous projectes

L’última provisió de places de la Generalitat ha demostrat el seu compromís amb el col·lectiu, però és una mesura del tot insuficient. Tant CIPO com Atendis tenen la voluntat de portar a terme nous projectes que permetin crear noves places i garantir, així, el dret a viure amb qui, on i com vulgui a les persones amb DI de la ciutat. Tot i això, aquesta voluntat topa amb les grans inversions requerides, l’infrafinançament crònic que pateix el sector i el context econòmic desfavorable.

Davant d’aquesta situació, CIPO i Atendis reclamen que el compromís de l’administració, a tots els nivells, vagi més enllà i s’impliqui en la cerca de recursos per poder tirar endavant els nous projectes, tan necessaris per a la ciutat i la comarca.

No s'ha publicat cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *