CIPO continua millorant l’atenció a persones amb TEA gràcies a la Fundació “la Caixa”
La Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, continua compromesa amb la tasca de CIPO, contribuint al desenvolupament del projecte Noves realitats, noves necessitats, el qual promou una atenció especialitzada i inclusiva a les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) ateses al Centre Ocupacional. Francesc Gavagnach i Miriam Ros, director i gestora del centre d’Empreses de CaixaBank a Sabadell, han visitat les instal·lacions de l’entitat i han fet entrega d’un xec de 5.000 € a la Fundació CIPO, uns fons que es destinaran a adquirir materials específics.
En els últims anys, s’ha detectat un increment notable de casos de TEA en les noves incorporacions al Servei de Teràpia Ocupacional de CIPO. Actualment, l’entitat n’atén a quinze en aquest servei, però es preveu que, en uns anys, el 25% d’usuaris i usuàries tingui un trastorn de l’espectre autista. L’objectiu del projecte Noves realitats, noves necessitats és donar resposta a les necessitats específiques d’aquestes persones sense excloure-les dels grups de treball existents. Per crear aquests entorns inclusius, calen recursos humans i materials especialitzats que permetin a l’entitat adaptar els seus programes i espais i continuar oferint una atenció òptima.
Tenint en compte que les persones amb TEA necessiten una estructura i predictibilitat, el projecte es fonamenta en la metodologia TEACCH, que pretén dotar-les de la màxima autonomia possible, gràcies a l’organització visual i l’estructura dels espais, com ara creant zones de treball individuals dins de les diferents aules. Amb el suport de la Fundació “la Caixa”, aquests espais s’han complementat amb elements que permeten el seguiment de les rutines establertes, com ara un rellotge especial, i un pub d’estimulació sensorial amb el qual es pren consciència corporal per propiciar una sensació de calma i seguretat.
Pel que fa als recursos humans necessaris, gràcies també als ajuts per a Projectes socials per territori de la Fundació “la Caixa”, s’ha pogut incorporar un professional auxiliar, que permet una atenció molt més personalitzada a persones que necessiten un suport més extens, i sessions de logopèdia que ajudaran aquelles persones amb absència de llenguatge a millorar la seva comunicació i la interacció amb els altres i, en alguns casos, treballar problemes de deglució.